03 6882210 kari.forss@sposti.net
MA-PE 8.30-17 | LA 8-15 | SU 10-15

Historia

Kukkakauppa Janakkala

Kukkakaupan alkuvuodet – Ahkerat yrittäjänaiset perustajina

Turengin Kukka on perustettu vuonna 1953. Ensimmäiset neljä vuotta yritystä pyörittivät perustajat Kaarina Lauros ja Aili Meriluoto. Vuonna 1957 kauppa siirtyi Elli Virtaselle, minkä lähtien se on ollut Virtasen suvussa. Nykyisessä toimipaikassa kukkakauppa on toiminut 1960-luvulta saakka.

Ellin jäätyä eläkkeelle 1970-luvun puolivälissä kaupan omistajaksi tuli veljentytär Tuula Virtanen. Tuulan sisko Paula Forss astui myös palvelukseen vuonna 1976, ja hänestä tulikin kaupan keulakuva sekä ahkera kehittäjä. Liikkeen palveluvalikoimaan lisättiin pian hautaus- ja pitopalvelut, jotka täydentyivät myöhemmin perunkirjoituspalveluilla.

Turengin kukka Elli Virtanen

Koko suku mukana – arkena ja juhlapyhinä

Kukkakaupassa on aina tehty paljon käsityötä ja erilaisia asetelmia. Raaka-aineita kerättiin lähialueiden metsistä koko suvun voimin, vauvasta vaariin. Pakkasella kukkien ympärille tarvittiin paljon sanomalehteä. Tuulan ja Paulan äiti aukoi ja rullasi lehtiä kotonaan ja rullia vietiin kaupalle tarpeen mukaan. Isä Virtanen kävi kaupalla päivittäin hoitamassa pieniä juoksevia asioita. Hautaus- ja pitopalvelun aloitettua toimintansa 1979 rakennettiin talouskeittiö Virtasten alakertaan. Jälleen oli toiminnassa mukana sukulaisia, kuka voitelemassa voileipiä, kuka tarjoilemassa.

Joulunviettoa kukkakaupalla

Joulu on aina ollut erityisen tärkeätä aikaa kukkakaupassa. Jouluisia kukka-asetelmia tehtiin hyvissä ajoin kukkakaupan alakerran työpajassa. Yrityksen alkuaikoina kukkalähetykset ystäville olivat hyvin tavallisia, ja moni halusi, että ne viedään vasta jouluaattona. Suvun lapset kuljettivat paketit polkupyörillä ja kaatuivat väsyneinä aattona sänkyyn jo ennen pukin tuloa – myöhemmin lähetykset saatiin sovittua useammalle päivälle joulun alla. Myös paikallisen ravintolan asiakkaat huomioitiin jouluaattona – Ilves-Kissan sulkemisaika oli kello 13, jonka jälkeen osa asiakkaista muisti, että kukka on vielä ostamatta, mutta eipä hätää – kukkakauppa oli yhä avoinna mattimyöhäisiä varten.

Kukkakauppa joulu Turenki

Paula Forss – rautainen ja rakastettu voimahahmo

Elli-tädin kukkakaupan palvelukseen 1976 saapunut Paula Forss teki Turengin Kukassa elämäntyönsä. Paula oli taitava erilaisten asetelmien ja kimppujen tekijä. Yrityksessä on ollut useita alan opiskelijoita työssä oppimassa, ja Paulassa olisi ollut ainesta opettajaksi – hänen oma intohimonsa oli kuitenkin Turengin Kukan asiakkaiden palveleminen. Paula kehitti ja laajensi yritystoimintaa, eli asiakkaiden kanssa ilot ja surut, ja päivysti seitsemänä päivänä viikossa. Asiakkaista tuli myös ystäviä ja surun kohdatessa Paula hoiti hautajaisten käytännön järjestelyt empaattisesti mutta asiantuntevasti.

Vahva perintö kantaa tulevaisuuteen

Turengin Kukka on 70-vuotiaana edelleen Virtasen suvun pyörittämä paikallinen ja palveleva kukka- ja hautausalan yritys. Tuula Virtasen omistamaa liikettä hoitaa Paulan poika Kari Forss. Karin johdolla hautauspalveluissa toteutetaan äidin viitoittamalla tavalla inhimillistä palvelulupausta – sydämellinen ja asiakaslähtöinen työ asiakkaiden ja lähimmäisten parhaaksi. Pitkän historian tuoma etu on vuosien varrella kertynyt asiantuntemus ja ammattitaito, ja kertynyt kokemus luo luottamusta toimintaa kohtaan. Uusi sukupolvi on sitoutunut jatkamaan suvun työtä – Olemme tukenasi elämän polulla ilossa ja surussa. 

Turengin Kukka Paula Forss